Gå til hovedindhold

Anmeldelse af arbejdsskader og registrering af krænkende handlinger

Hvis du kommer til skade i arbejdstiden, skal hændelsen anmeldes som en arbejdsskade. Derudover er det vigtigt at arbejdsmiljøgruppen undersøger hændelsen, for at finde ud af hvorfor det gik galt, og hvad der kan gøres for, at det ikke gentager sig.

17. aug. 2021
  • Læs op

Indhold

    Hvert år sker der en række arbejdsulykker, erhvervssygdomme, nærved-hændelser og mindre voldsepisoder, trusler samt chikane, som bliver anmeldt/registreret. Alle ulykker og hændelser, skal anmeldes/registreres af arbejdsmiljøgruppen i Albertslund Kommunes forsikrings- og anmeldesystem InsuBiz X-net og erhvervssygdomme skal anmeldes af egen læge eller tandlæge.

    En klarhed over arbejdsskadebegreberne er vigtig for, at der er en ensartethed i forhold til at få arbejdsulykkerne og erhvervssygdommene anmeldt og hændelserne registreret. Som hjælp til at beskrive begreberne er der udarbejdet følgende vejledning/hjælpeværktøj: Arbejdsskader - definitioner.

    Nedenfor findes materialer vedr. anmeldelse af arbejdsulykker og registrering af krænkende handlinger (f.eks. vold og trusler om vold) i InsuBiz X-net. Her finder du også bekendtgørelsen om læger og tandlægers pligt til at anmelde erhvervssygdomme:

    Her kan du finde slides fra forskellige temadage:

    Og her finder du materiale som vedr. anmeldelse af arbejdsulykker for personer i aktivering:

    Analyse af arbejdsulykker, erhvervssygdomme og hændelser

    Når arbejdsulykken eller erhvervssygdommen er anmeldt eller hændelsen er registreret, skal der ske en analyse af årsagen til skaden.

    Alle arbejdsulykker, erhvervssygdomme, nærved-hændelser samt registreringer af mindre voldsepisoder, trusler og chikane skal undersøges med henblik på at identificere de bagvedliggende årsager. Det er vigtigt at lære af skaden. Hvordan kan vi blive klogere, så det ikke sker igen? Skal der fx ændres i planlægningen/tilrettelæggelsen af arbejdet eller orden og ryddelighed på arbejdspladsen?

    Metoden til hvordan undersøgelsen/analysen foretages er beskrevet i følgende vejledning:

    Nedenfor finder du hjælp/materiale til at gennemføre analysen:

    Her kan du finde materiale fra temadagen den 051219 om ulykkesforebyggelse, støj og forstyrrelser samt forflytninger og ergonomi:

    Eksempel på resultat af analysen i de forskellige cases finder du i "Slides fra Arbejdsmiljøcentret ulykkesforebyggelse".

    Sidst opdateret: 23. september 2021