Gå til hovedindhold

Jobrotation

Ved jobrotation erstattes en medarbejder der er på kursus eller under uddannelse, af en vikar.

26. aug. 2021
  • Læs op

Indhold

    I den periode et jobrotationsprojekt løber, vil der kunne være perioder, hvor ingen af medarbejderne er i uddannelse. Der kan fx være 1-4 ugers pause mellem uddannelsesperioder. I projektperioden behøver der ikke være et fuldstændig tidsmæssigt sammenfald mellem den periode, hvor medarbejdere deltager i uddannelse og den periode, hvor vikaren er ansat. Det afgørende for at virksomheden kan få udbetalt jobrotationsydelse i projektperioden, er, at der er en time til time relation mellem medarbejdere på uddannelse og vikaren/vikarene. Har virksomheden en vikar ansat ud over det antal timer, som beskæftigede deltager i uddannelse, kan der ikke udbetales jobrotationsydelse for disse timer.

    Det er arbejdsgiveren, som afgør, hvilken privat eller offentligt udbudt efteruddannelse den beskæftigede kan deltage i. Det er dog et krav, at:

    Der skal være tale om efteruddannelse.
    Efteruddannelsen skal være midlertidig.
    Efteruddannelsen må ikke være del af en erhvervsuddannelse.

    Arbejdsgiveren betaler udgiften til private efteruddannelser og efteruddannelser med brugerbetaling.
    Arbejdsgiveren kan ikke få jobrotationsydelse for den del af et efteruddannelsesforløb, der består af praktik, herunder praktikforløb hos arbejdsgiveren.

    Jobrotationsydelsen udgør 192,82 kr. (2021-niveau) for hver time en beskæftiget er i efteruddannelse.

    Der kan ikke udbetales jobrotationsydelse, hvis der udbetales voksen- og efteruddannelsesgodtgørelse (VEU-godtgørelse) i forbindelse med, at en medarbejder deltager i uddannelser, der berettiger til godtgørelse efter VEU-lovgivningen eller støtte efter lov om statens voksenuddannelse (SVU). Virksomheden kan desuden ikke samtidig med udbetaling af jobrotationsydelsen modtage løntilskud til vikaren. Ydelsen er en støtte til virksomhedens udgifter i forbindelse med jobrotationen, det vil sige såvel udgifter til løn til vikaren som til betaling af uddannelse, herunder fx deltagerbetaling.


    Virksomheder kan dog stadig efter gældende regler gennemføre jobrotation ved at sende medarbejdere på voksenuddannelse med VEU-godtgørelse og lignende og samtidig som vikarer ansætte ledige med løntilskud efter reglerne i LAB-loven.

    Vikaren skal ansættes med overenskomstmæssig løn eller den for tilsvarende arbejde sædvanligt gældende løn. Vikaren vil under ansættelsen være omfattet af de for lønmodtagere gældende regler, der er fastsat ved lov, i henhold til lov eller ved kollektiv overenskomst m.v.. Ansættelsen skal som minimum være på 10 timer pr. uge og kan maksimalt vare i 6 måneder.
    I en forsøgsperiode (1.1.-31.12.2021) kan ansættelsen dog vare op til 9 måneder.
    Vikaren skal ansættes på samme P-nummer som den beskæftigede.

    Ledige, som ved ansættelsen har haft en sammenlagt ledighedsperiode på mindst 6 måneder, kan indgå i ordningen. Det er jobcenteret, som påser, at kravet om forudgående ledighed er opfyldt.
    Den ledige kan ikke ansættes i jobrotation hos den arbejdsgiver, hvor personen senest har været ansat i ordinær beskæftigelse.

    I en forsøgsperiode (1.1.-31.12.2021) er der dog kun krav om 3 måneders forudgående ledighed.

    Medarbejderen skal have minimum 3 måneders ordinær ansættelse inden uddannelsen.
    Medarbejderens deltagelse i efteruddannelse skal være midlertidig, d.v.s., at det forudsættes, at den beskæftigede efter endt efteruddannelse vender tilbage til sin arbejdsplads.
    Medarbejderen skal modtage sædvanlig løn, d.v.s. at medarbejderen under jobrotationsforløbet modtager den samme løn som forud for jobrotationsforløbet.
    Medarbejderen må ikke have en erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med en kandidatuddannelse, medmindre uddannelsen ikke har været anvendt de seneste 5 år.

    Sidst opdateret: 7. oktober 2021