Gå til hovedindhold

Klima- og miljøorganisationen

At drive et miljøledelsessystem kræver en stærk organisering og klart definerede roller og ansvar

27. aug. 2024

Indhold

    Der arbejdes i systemet med en række forskellige roller med hver deres ansvarsområder. I oversigten herunder kan du se roller og ansvarsområder. 

    Roller og ansvar

    Afdelingschefen for Miljø & Teknik er systemejer, og har dermed det overordnede ansvar for systemets drift og for opnåelse af certificering. Systemejer skal sikre, at der i organisationen findes de nødvendige ressourcer, kompetencer og økonomi til systemets drift og udvikling.

    Beslutninger om systemets udvikling og retning vedtages af den samlede chefgruppe (CF), der fungerer som topledelse i standardens forstand (styregruppe i AK termer).

    Tovholder på klima- og miljøledelsessystemet fungerer i en projektlederrolle, hvor den overordnede opgave er at sikre compliance i forhold til standarden. Dette indebære at sikre, at dokumenter opdateres, at planlagte aktiviteter gennemføres og, at der kommunikeres om systemet og præstationerne både internt og eksternt.

    Tovholderen initierer planlægning af større aktiviteter som audits og seminarer i samarbejde med Klimakoordinator og auditorer.

    Det er tovholders opgave løbende at vurdere behovet for, og tage initiativ til, møder og kompetence-udvikling på tværs af klima- og miljøorganisationen.

    Da klima- og miljøledelsessystemet skal understøtte klimaplanen og bidrage til opnåelse af klimaplanens indsatser, er klimakoordinatoren ansvarlig for udpegning og planlægning af indsatser og mål. Herunder at sikre at kommunens andre forpligtelser på klima- og miljøområdet indtænkes i indsatser.

    Grundet den tætte tilknytning til klimaplanen og dens indsatser, deltager Klimakoordinatoren i planlægning  og afholdelse af møder og seminarer, hvor der arbejdes med indsatser eller præsenteres resultater. 

    Klimakoordinatoren bidrager desuden til udarbejdelse af ledelsesinformation og kommunikation.

    Fagmedarbejderne udgør en særlig gruppe og spiller en vigtig rolle i såvel planlægning af indsatser indenfor deres fagområde, samt ved indsamling af data til klimaregnskabet. Fagmedarbejderen fungerer som ekspert på eget område når enheder har brug for støtte eller inspiration til opnåelse af planlagte mål. Fagmedarbejderen bidrager med viden i intern og ekstern kommunikation om klima- og miljøledelsessystemets indsatser og resultater.

    Fagmedarbejderne fungerer sammen med tovholder og klimakoordinator som projektgruppen for klima- og miljøledelsessystemet. Der afholdes møder efter behov.

    Gruppe af medarbejdere der afholder interne audits med lokale repræsentanter og leder på kommunens enheder. Auditorkorpset består optimalt af medarbejdere fra forskellige afdelinger og fagområder.

    Der søges primært medarbejdere der frivilligt og grundet interesse deltager i auditorkorpset. Kan dette ikke opnås, udpeges deltagere af afdelingschefer gennem CF.

    Lederne af enhederne er ansvarlige for enhedens klima- og miljøarbejde. Lederen skal sørge for at nye medarbejdere introduceres til kommunens klima- og miljøarbejde, og at der udarbejdes mål for enheden, samt at der afsættes ressourcer til at arbejde med målene. Lederen skal ligeledes sikre, at der for enheden er udpeget en lokal repræsentant, der kan fungere som daglig lokal tovholder for klima- og miljøarbejdet, samt at enheden er repræsenteret på de fællesmøder der afholdes i forbindelse med klima- og miljøarbejdet.

    Ledere af enhederne deltager sammen med den lokale repræsentant på såvel interne som eksterne audits.

    Ledere af enheder har ligeledes ansvaret for at relevante lovkrav overholdes på enhedens lokalitet.

    Det er den lokale klimarepræsentant der i det daglige sætter klima og miljø på dagsordenen i enheden, og sikrer fremdrift i arbejdet med lokale mål og indsatser. Klimarepræsentanten fungerer desuden som lokal kontaktperson. Alle enheder skal have mindst en lokal repræsentant i klima- og miljøarbejdet. Antallet kan variere efter behov og enhedens størrelse. 

    Den lokale klimarepræsentant deltager i interne og eksterne audits, samt på fællesmøder efter behov. Den lokale klimarepræsentant deltager i kommunens klimanetværk, der mødes 1-2 gange årligt.

    Det er den lokale klimarepræsentants opgave at videreformidle fra audits og fællesmøder til enhedens medarbejdere. 

    Er der ikke udpeget en lokal klimarepræsentant er det enhedens leder, der varetager opgaverne.

    Medarbejdere fra Miljø & Virksomheder fører tilsyn med nogle af kommunens miljøtunge enheder, hvor de kontrollerer og dokumenterer om miljølovgivning og miljøgodkendelser overholdes. Er desuden ansvarlige for at godkende enhedernes opfølgning på eventuelle forhold observeret under miljøtilsynet.

    Miljøtilsynsmedarbejderne bistår i nogle tilfælde de interne auditorer når der gennemføres intern audit på de miljøtunge enheder. 

    Sidst opdateret: 29. august 2024