Sygdom - lovligt forfald
Læs mere om hvad der betragtes som lovligt forfald.
Lægebesøg
Lægebesøg, både hos praktiserende læge, hospital, speciallæge mv., skal som udgangspunkt planlægges udenfor arbejdstiden.
I de tilfælde, hvor en medarbejder går til kontrol/faste undersøgelser, skal disse tider ligeledes planlægges udenfor arbejdstiden. Såfremt det ikke er muligt, skal tiden lægges, så den er til mindst mulig gene for arbejdspladsen.
I de tilfælde, hvor medarbejderen ikke har mulighed for at planlægge lægetiden udenfor arbejdstiden, skal medarbejderen tidligst muligt orientere leder, så leder har mulighed for at planlægge i forhold til driften.
Med løn
Ved akut opstået sygdom, hvor medarbejderen er nødt til at tage til læge i arbejdstiden, sidestilles lægebesøget med sygdom, jf. funktionærlovens § 5 og registreres som sygdom.
Fravær i forbindelse med undersøgelser og behandlinger hos f.eks. praktiserende læge, speciallæge, fysioterapeut, tandlæge eller ambulant hospitalsbehandling, der er led i et længerevarende og tidskrævende behandlings- og genoptræningsforløb mv., som er nødvendigt for at medarbejderen kan bevare/genvinde sit helbred helt eller delvist, betragtes og registreres som sygefravær og skal registreres, hvis det ikke har været muligt at lægge behandlingen udenfor arbejdstiden. Leder kan kræve dokumentation for behandlingen.
Uden løn
Andre lægebesøg end ovenstående, rutinemæssig kontrol hos tandlægen mv., som den ansatte kan planlægge udenfor arbejdstiden, skal planlægges udenfor arbejdstiden. Lægebesøg, tandlægebesøg mv. af denne karakter, som medarbejder alligevel planlægger i arbejdstiden efter aftale med leder, vil være uden løn.
Om kosmetiske operationer
Hvornår der er tale om sygdom, og dermed lovlig forfald, ved kosmetiske operationer, kan du læse om i notatet