Gå til hovedindhold

Udviklingssamtaler i Albertslund Kommune MUS, GRUS og LUS

I 2024 skal vi sammen afprøve et nyt koncept for MUS, GRUS og LUS.
Her på siden kan du læse om det koncept, der skal benyttes til udviklingssamtalerne.

11. mar. 2024

Indhold

    Alle medarbejdere og ledere i Albertslund Kommune skal én gang årligt til udviklingssamtale, enten individuelt eller som en del af en gruppe med deres personaleleder.

    I år skal vi sammen afprøve et nyt koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS), gruppeudviklingssamtaler (GRUS) og lederudviklingssamtaler (LUS) i Albertslund Kommune, som en arbejdsgruppe bestående af medarbejdere og ledere fra kommunens afdelinger har udarbejdet. Nedenfor kan du klikke dig ind og læse mere om konceptet og de forskellige elementer i det. 

    Koncept for MUS, GRUS og LUS i Albertslund Kommune

    Konceptet findes i to varianter – et skema og et puslespil. 

    Indholdsmæssigt er de to varianter ens. Begge består af ni spørgsmål – fordelt med tre spørgsmål i hver af perspektiverne; adfærd, struktur og opgaver – samt 33 stikord, der bruges som afsæt for refleksion i forberedelsen og under samtalen.

    Leder og medarbejder vælger i fællesskab den variant, de ønsker at bruge. Både puslespil og skema kan anvendes i walk’n’talk og under en stillesiddende samtale.

    Arbejdsgruppens opgave var som nævnt at udvikle et simpelt koncept. I modsætning til tidligere er konceptet for MUS, GRUS og LUS nu grundlæggende ens. 

    Skemaet

    Skemaet findes i tre udgaver - et til MUS, et til GRUS og et til LUS. Skemaerne er stort set ens med små variationer i spørgsmålene tilpasset de forskellige typer udviklingssamtaler. 

    På bagsiden af skemaerne findes vigtig information om samtalerne og rammerne for forberedelse, afvikling og dokumentation. 

    Puslespillet

    Som supplement til spørgsmål og stikord er der i puslespillet en række billedbrikker, som kan bruges i forberedelsen og under samtalen.

    Alle ledere i Albertslund Kommune modtager et fysisk eksemplar af puslespillet. Hvis en brik bliver beskadiget eller væk, kan I finde overblikket over spørgsmål og stikord i skema-versionen ovenfor. 

    Sammen med puslespillet hører et note- og aftaleark. Her noterer I som minimum de aftaler, I kommer frem til i løbet af samtalen. Aftalefeltet udgør medarbejderens udviklingsplan.

    Puslespillet er trykt i den udgave, der passer til MUS. Hvis I skal anvende puslespillet til GRUS eller LUS, omformulerer I selv spørgsmålene, så de passer til jeres samtale. Bruger I puslespillet i forbindelse med LUS, skal I huske at tale om leders Plan A og ledelsespraksis. 

    Her kan du læse om de forskellige trin i forberedelserne til årets udviklingssamtaler. Trinene gælder for både MUS, GRUS og LUS. 

    ArbejdspladsMED / personalemøde med MED-status

    Inden årets udviklingssamtaler skal ArbejdspladsMED / personalemøde med MED-status aftale, om arbejdspladsen alene har MUS eller også tilbyder GRUS det pågældende år. GRUS kan erstatte MUS eller tilbydes som supplement. Hvis en medarbejder ønsker en individuel MUS, skal denne holdes, selvom der afholdes GRUS.

    ArbejdspladsMED / personalemøde med MED-status skal også drøfte, om der er særlige spørgsmål, arbejdspladsen vil tilføje til konceptet.

    Leder (Leders leder ved LUS)

    Forud for samtalen beslutter lederen og medarbejderen i fællesskab, om skema eller puslespil anvendes som udgangspunkt for deres samtale. Samtidig aftaler de, om samtalen holdes som walk’n’talk.

    Inden samtalen udvælger leder og medarbejder 3 stikord, som de hver især vurderer som særligt vigtige for deres samtale. Leder og medarbejder fortæller hinanden om de valgte stikord inden samtalen.

    Leder kan sammen med sin ledergruppe drøfte, om der er særlige opmærksomhedspunkter, der skal være i fokus i årets udviklingssamtaler.

    Det er leders ansvar at invitere medarbejderen til MUS. Afsæt ca. 1 - 1½ time pr. MUS og ca. 2 timer til GRUS. Der skal reserveres lokale, gøres opmærksom på, at samtalen holdes som walk'n'talk, eller andre forhold, der er nødvendigt på den enkelte arbejdsplads.

    Leder sikrer sig, at medarbejderen har den udgave af konceptet, som skal bruges og de spørgsmål, som arbejdspladsen evt. har tilføjet. Både skema- og puslespilsvarianten findes som link herunder.

    Medarbejder (leder ved LUS)

    Inden samtalen udvælger leder og medarbejder 3 stikord, som de hver især vurderer som særligt vigtige for det, de ønsker at tale om. Leder og medarbejder orienterer hinanden om de valgte stikord inden samtalen.

    Medarbejderen forbereder sig på spørgsmålene i konceptet, og læser Albertslund Kommunes vision samt medarbejder- og ledelsesgrundlag.

    Samtalen skal tage afsæt i en af de to varianter af konceptet. Den konkrete form afhænger af medarbejder og leder og den variant af konceptet, I har valgt.

    På bagsiden af både skema og aftaleark er der information omkring forberedelse, afholdelse, afslutning og dokumentation af samtalerne. I posen med puslespillet findes informationen i kort udgave. 

    Som leder har du en vigtig opgave i at give spørgsmålene en ordlyd, der passer til netop jeres arbejde og arbejdsplads. Det er spørgsmålenes hensigt, og ikke den præcise formulering, der er vigtig. Samtidig har du som leder en vigtig opgave i introducere din(e) medarbejder(e) for koblingen mellem konceptet og organisationskompasset.

    Udviklingssamtalerne er en del af den løbende dialog og forventningsafstemning om udvikling. De skal derfor understøtte sammenhængen mellem medarbejderens udvikling og vores fælles opgave i organisationen.

    Vælger I at afholde samtalen som walk’n’talk, skal I sørge for at tage skemaet eller puslespillets brikker, jeres udvalgte stikord, note- og aftalearket og en kuglepen med jer, så aftaler kan noteres i udviklingsplanen.

    Husk at bringe både spørgsmål og stikord i spil i jeres samtale.

    Skal du holde seniorsamtale?

    Hvis du som led i den årlige udviklingssamtale skal holde seniorsamtale, kan du anvende følgende skabelon for seniorsamtalen med plads til noter. De forhold, der skal med i udviklingsplanen ud fra seniorsamtalen, skrives i udviklingsplanen.

    I Albertslund Kommune følger vi ”Aftale om kompetenceudvikling”, hvori der står, at alle medarbejdere skal have en årlig medarbejderudviklingssamtale, og at der skal opstilles udviklingsmål for den enkelte medarbejder eller for grupper af medarbejdere. Udviklingsmålene skal formuleres som aftaler i udviklingsplanen.

    Undervejs eller ved samtalens afslutning udfylder medarbejder(e) og leder derfor i fællesskab udviklingsplanen, uanset hvilken form jeres samtale har haft. Aftaler kan med fordel noteres i løbet af samtalen. Udviklingsplanen skal være konkret, og angive hvad der aftales, samt tidshorisont, ansvar og opfølgning for aftalerne.

    MUS er en fælles forpligtelse. Derfor skal leder og medarbejder aftale, hvornår der følges op på MUS og udviklingsplanen. Opfølgningen skal som minimum ske ved næste MUS, men ledere opfordres til at følge op løbende. 

    Som dokumentation for samtalen tager I et billede/en kopi af aftalefeltet med udviklingsplanen, som I hver især opbevarer. Lederen gemmer billedet/kopien som PDF i medarbejderens personalemappe i Rollebien.

    I løbet af 2024 vil Organisation & Politik indsamle erfaringer fra brugen af det nye koncept. Efter en evaluering og evt. tilpasning af konceptet vil Chefforum og KommuneMED i starten af 2025 behandle konceptet igen.

    Med Albertslund Kommunes vision og nye styringskoncept ”Én kommune - én organisation” tager vi udgangspunkt i hhv. opgaver, adfærd og struktur som de tre perspektiver på, hvordan vi agerer som organisation. Videre har vi i 2023 fået et fælles medarbejder- og ledelsesgrundlag.

    På den baggrund har en arbejdsgruppe bestående af medarbejder- og lederrepræsentanter fra kommunens afdelinger arbejdet på at udvikle et nyt koncept for udviklingssamtalerne i Albertslund Kommune, der tager afsæt i organisationskompasset og den adfærd, medarbejder- og ledelsesgrundlaget beskriver. De tre perspektiver i organisationskompasset - adfærd, struktur og opgaver - udgør derfor strukturen for spørgsmålene i det nye koncept.

    Arbejdsgruppens opgave var desuden at udvikle et simpelt og let anvendeligt koncept. 

     

    Efter behandling i KommuneMED den 20. december 2023 og Chefforum den 21. december 2023 blev det besluttet, at arbejdsgruppens forslag til nyt koncept afprøves i 2024.

    Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til André Schlünzen på abr@albertslund.dk.

    Sidst opdateret: 2. april 2024