Gå til hovedindhold

Albertslund Kommune udgiver bogen "På Galgebakken", der skal give læselyst i 3. klasse og lokal viden

Hvert år deltager eleverne i folkeskolerne i Albertslund i et kulturtrappeforløb - for 3. årgang handler det om lokalhistorie under overskriften ”Spor fra fortiden i Albertslund”. Formålet med forløbet er at skabe læselyst og give eleverne viden om og øge tilhørsforholdet til vores lokalområde. Alle elever i 3. klasse modtog derfor mandag den 21. oktober frilæsningsbogen "På Galgebakken" - det er tredje bog, som Albertslund Kommune udgiver i forløbet

22. okt. 2024
  • Læs op

Indhold

    Hvert år deltager folkeskolernes elever i et kulturtrappeforløb - for 3. årgang handler det om lokalhistorie, som vi kalder ”Spor fra fortiden i Albertslund”. Formålet med forløbet er at skabe læselyst og give eleverne viden om og øge tilhørsforholdet til vores lokalområde.

    Alle elever i 3. klasse modtog derfor mandag den 21. oktober frilæsningsbogen "På Galgebakken", som bygger på historiske hændelser, der er foregået i Albertslund. I år er det om den sidste henrettelse, som fandt sted den 3. marts i 1791 ved Trippendal galge, der lå, hvor Albertslund rideskolen ligger i dag. Bogen er en fiktiv fortælling og skrevet af den lokale forfatter Hanna Vinzent og illustreret af tegneren Carl Johan Sennels. 

    Fortællingens hovedpersoner er børnene Jens og Inger. Igennem deres øjne genfortælles oplevelsen om henrettelsen på Trippendal Galge.

    Den cirka 20-årige Inger Olsdatter blev halshugget med økse og hovedet sat på stage. Hun blev dømt for barnemord ud fra Danske Lov fra 1683. Inger og hendes kæreste Mikkel Pedersøn tjente på samme gård i Skåne, da hun blev gravid, men de flygtede over Øresund. Inger hævdede, at barnet var dødfødt, da hun skaffede det bort. Hun blev dømt for barnemord, men benådet, da Mikkel gik til kong Cristian den 7. - Mikkel nåede dog for sent frem til galgebakken med benådningen.

    Herstedøsters bønder var ”rytterbønder”, dvs. de havde kongemagten som ejere.

    Fra 1766 (ved Christian den 7.'s tiltrædelse) kunne de købe deres gårde.

    Rytterdistrikterne havde skoler fra 1721. Skoleholderen på rytterskolen i Herstedøster - på fortællingens tid - hed Johan Christopher Simonsen. Der blev undervist i læsning, katekismus og salmevers.

    Den korte fortælling med et lix-tal på 19 samt relevante orddelinger kan læses fra 3. klassetrin.

    Til bogen knytter sig også tværfaglige undervisningsforløb til historie, dansk og billedkunstfaget. Når bogen er læst, og der er arbejdet med den i skolen, får børnene bogen med hjem, hvor de med mor og far kan læse den og f.eks. besøge det sted, hvor galgen lå. 

    Forløbet for 3. årgang følges op med besøg på Kroppedal museum i foråret 2025. i ugerne 10 og 11, hvor bogen sættes i perspektiv til fortidsalléen – fra istid til nutid.

    Tidligere er udkommet og uddelt disse bøger af Albertslund Kommunes eget forlag:

    Gry og Ulv, en bog om stenalderen. Bogen blev uddelt til alle elever i 3. klasse i skoleåret 22/23.
    Ask og Siv, en bog om bronzealderen. Bogen blev uddelt til alle elever i 3. klasse i skoleåret 23/24.

    Om Kulturtrappen i Albertslund Kommune
    Kulturtrappen er en kunst- og kulturplan for elever i Albertslund kommunens skoler, 0.–9. årgang. Den er politisk vedtaget og obligatorisk for alle. Indholdet bygger på forståelsen af, at eleverne møder en professionel aktør, arbejder kort sammen med aktøren og får dermed viden om og inspiration til at anvende kunst- og kulturaktiviteten. Endelig kobler vi i høj grad aktiviteterne til lokale og regionale aktører. I dette tilfælde til Galgebakken, da boligområdet i år (2024) kan fejre 50 års jubilæum.

    Billederne er fra udgivelsesevent på Egelundskolen mandag den 21. oktober 2024.

    Sidst opdateret: 22. oktober 2024