Gå til hovedindhold

IT-afdelingen bygger bro mellem bærbar og bæredygtig fremtid

I perioden med covid-19 kunne IT-afdelingen ikke skaffe nye pc’er gennem SKI-aftalen. Fabrikker lukkede ned og produktioner stoppede, så SKI-leverandørerne kunne ikke levere det nødvendige udstyr. I stedet har afdelingen bestilt bærbare pc’er hjem fra Circular Computing, som renoverer brugte pc’er. Det er godt for klimaet, bl.a. fordi det sparer vand og CO2, når man renoverer og ikke ny-producerer

Indhold

  Covid-19 har ikke kun ført hoste, bøvl og dødsfald med sig. Det har også ført med sig, at vi nu i Albertslund Kommune køber mere bæredygtigt it-udstyr. Det er godt for klimaet og dermed for vores fælles klode. Men hvordan lige det?

  ”Man kender det fra mange andre brancher, f.eks. byggebranchen, at det i løbet af tiden med corona i vores samfund har været svært at få byggematerialer. Det er det samme, der gør sig gældende her. Vi har simpelthen ikke kunne få nye bærbare pc’er fra vores SKI-leverandører. Fabrikker er simpelthen lukket ned og produktioner stoppet. Derfor er vi gået nye veje, og det har betydet at vi nu køber renoverede pc’er gennem Circular Computing,” sådan svarer David Schoenbaum, som bl.a. står for IT-indkøb i IT-helpdesk, på det spørgsmål. 

  Fem træer pr. renoveret pc
  Circular Computing er et britisk firma, der genproducerer (for at bruge firmaets eget begreb) bærbare pc’er og andet it-udstyr, når det er tilovers efter udløbet leasingaftaler. Det er typisk tre år gamle pc’er, der bliver renoveret, så de er som nye. Det sparer klimaet for en masse vandforbrug og CO2, fordi forbruget køber meget mindre ved – lad os kalde det - luksusgenbrug end ved at producere nyt. Samtidig klimakompenserer Circular Computing med fem træer for hver pc, de renoverer.  

  Det bidrager til mere bæredygtighed i Albertslund, som samtidig bidrager ind i den cirkulære økonomi. På nuværende tidspunkt har Albertslund Kommune købt 100 renoverede bærbare pc’er,  og partnerskabet Gate 21 har købt 15. Det betyder, at vi har bidraget til at 575 træer er blevet plantet og en masse vand og CO2 sparet. Og ifølge David Schoenbaum er der flere grønne indkøb på vej. Han siger:

  ”Der er jo tale om luksusgenbrug, og det passer godt til vores grønne profil i Albertslund Kommune, og til vores behov for nyt it-udstyr. Så hvorfor ikke? Både os og Gate 21 kommer til at købe flere. Circular Computings loop er fuldt dokumenteret, så vi er helt trygge ved, at købene her bidrager til en mere bæredygtig fremtid. Også selvom pc’erne bliver transporteret til Dubai og tilbage igen for at blive renoveret. Så længe, der er volumen nok, og det er der, så bidrager det stadig til en samlet betydningsfuld besparelse på CO2-regnskabet.”

  Alt i alt bidrager ordningen her til, at Albertslund Kommune sætter endnu flere grønne fodspor. I 1992 var Albertslund Kommune den første kommune i landet, der lavede grønne regnskaber og i 2007 var Albertslund den første 100% miljøcertificerede kommune i landet. Albertslund Kommune var også den kommune i landet, hvor vandforbruget pr. indbygger først kom under 100 liter. I 2011 blev Albertslund kåret til Nordisk Energikommune. Og senest er en ambitiøs klimaplan blevet vedtaget af Kommunalbestyrelsen tidligere på året. Blot for at nævne nogle af de grønne fodspor, der er sat – og grønne baner, der er kridtet op!

   

  Sådan gavner det klimaet
  Renovering og genbrug af computere sparer vigtige ressourcer og er med til at mindske udledning af drivhusgasser. Hvis man lader være med at producere men i stedet genbruger, vil man for hver computer blandt andet bidrage til at:

  • fjerne 600 kilo CO2 fra atmosfæren
  • redde 190.000 liter vand
  • undgå 316 kilo yderligere CO2-udledning,
  • plante fem nye træer
  • undgå at producere yderligere elektronisk affald.