Gå til hovedindhold

Trivsels- og APV måling 2015

Se resultaterne fra 2015.

14. jun. 2021
  • Læs op

Indhold

    Fokus på Social Kapital

    Fra målingen i 2015 er der fokus på Social Kapital. Social kapital består af tre elementer - tillid, retfærdighed og samarbejde. Den sociale kapital kan undersøges, og resultatet af undersøgelserne kan være med til at vise, i hvilken grad arbejdspladsen samarbejder om den kerneopgave, arbejdspladsen er sat i verden for at løse. Social kapital hører til blandt de positive arbejdsmiljøfaktorer. Det er faktorer, som medvirker til medarbejdernes sundhed, trivsel og udvikling i arbejdet og til arbejdspladsens resultater i form af bl.a. forebyggelse, fastholdelse, produktivitet og kvalitet.


    Der er tre dimensioner af social kapital - samlende, brobyggende og forbindende social kapital. De beskriver dynamikkerne i forskellige relationer på arbejdspladsen. Den samlende sociale kapital siger noget om de relationer, der knytter medlemmer af en arbejdsgruppe eller en afdeling sammen internt. Den brobyggende sociale kapital handler om relationer mellem arbejdsgrupper og afdelinger. Den forbindende sociale kapital taler om relationer mellem ledelse og medarbejdere. Hvis du vil vide mere om social kapital, kan du kan læse mere på Medarbejdersiden.

    Spørgeskema

    Der blev i samarbejde med KommuneMED udarbejdet et spørgeskema, som blev sendt ud til alle medarbejdere, der skal deltage i Trivsels- og APVmålingen. Du kan se spørgeskemaet her.

     

    Resultater af målingen

     

    Resultat for 2015 - Tværgående indsatser

    Resultaterne for Trivsels- og APVmålingen 2015 blev drøftet på de enkelte arbejdspladser og KommuneMED, de to OmrådeMED'er samt afdelingslederne kom med input til temaer, som organisationen kunne arbejde videre med i en tværgående sammenhæng.

    Der blev peget på følgende temaer:

    • krav i arbejde
    • retfærdighed
    • balance mellem arbejds- og privatliv
    • vold og trusler (krænkende adfærd)

    Temaerne blev drøftet i både Chefforum og KommuneMED og der var enighed om, at det overordnede tværgående indsatsområde er "Krav i arbejde". Som led i arbejdet med "Krav i arbejde", er der sat fokus på både retfærdighed og balance mellem arbejdsliv og privatliv

    På StoreMEDdag den 27. november 2015 fortalte Tage Søndergaard Kristensen fra Task-Consult om, hvordan vi kan arbejde med dette tema på en god måde. Tage Søndergaard Kristensen pegede på, at høj ledelseskvalitet, tillid, retfærdighed, samarbejde og fokus på kerneopgaven er de "redskaber" vi skal bruge til denne indsats.  Og hvis I syntes, at navnet lyder bekendt, så er det nok fordi Tage Søndergaard tidligere har arbejdet hos Det Nationale forskningscenter for arbejdsmiljø og er en af de kendte danske forskere indenfor Social Kapital.

    KommuneMED satte i forbindelse med den årlige arbejdsmiljødrøftelse fokus på temaet om vold og trusler om vold. Der blev nedsat en arbejdsgruppe, som arbejder med at forny den eksisterende retningslinje om vold og trusler om vold. Et af ønskerne med en ny retningslinje var at gøre den mere virkelighedsnær for de enkelte arbejdspladser. Der ville derfor også blive muligt, at tilpasse dele af retningslinjen til præcis den arbejdsplads, retningslinjen skal gælde for.

    Sidst opdateret: 30. september 2021