Gå til hovedindhold

Gravide og ammendes arbejdsmiljø

På denne side kan du læse om arbejdsmiljøforhold, der skal tages hensyn til i forbindelse med graviditet og amning.

26. aug. 2021
  • Læs op

Indhold

    Gravides arbejdsmiljø

    Arbejdsgiver er i følge arbejdsmiljøloven forpligtet til at udarbejde en APV, hvor det vurderes, om den gravide medarbejder er udsat for følgende forhold:

    • Fysiske påvirkninger eller stød, fx. ved voldsrisiko, støj, langvarigt stående og gående arbejde samt kombinerede fysiske belastninger,
    • Smitsomme påvirkninger,
    • Kemiske påvirkninger, herunder kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer og materialer, 
    • Arbejde om natten. Gravide med mere end 1 nattevagt ugentligt har øget risiko for ufrivillig abort, og gravide med mere end 3 nattevagter i træk har øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning. Her kan lederen vurdere, om der fx er behov for at ændre arbejdstiden til kortere vagter eller begrænsning/fritagelse for aftenvagter. 

    Se den udtømmende liste over skadelige påvirkninger på Arbejdstilsynets hjemmeside

    Lederen er ansvarlig for at vurdere, om og hvornår påvirkninger i arbejdsmiljøet kan være skadende, at fostret ikke udvikler normalt. Dette gør leder / arbejdsmiljørepræsentant i en APV i samarbejde med den gravide. APV'en lægges i Defgo.

    Ammendes arbejdsmiljø

    Nogle stoffer, som optages af ammende, kan udskilles via modermælken og dermed være en risiko for det ammende barn. 

    Arbejdsgiveren skal lave en vurdering af risici i ammende medarbejders arbejdsmiljø ved en række stoffer og materialer. Arbejdstilsynet har listet en række koder på etiketter op, som indeholder risici.

    Leder / arbejdsmiljørepræsentant skal i samarbejde med den ammende udarbejde en APV, hvor det vurderes, om og hvornår den ammende og barnet er udsat for skadelige stoffer og materialer. APVen lægges i Defgo ved arbejdspladsens øvrige APVer.

    Sidst opdateret: 30. september 2021