Gå til hovedindhold

Nu kan du hoppe på en el-delecykel i Albertslund

Nu er det muligt at tage en delecykel, når du skal til arbejde, uddannelse, fritidsaktiviteter eller måske handle. I Albertslund Kommune er der nemlig ved at blive opsat cykler otte steder fra Dott, som skal gøre det nemmere at kombinere delecykler med kollektiv transport – og at lade bilen stå hjemme

04. sep. 2024
  • Læs op

Indhold

    Drømmer du om at lade bilen stå og transportere dig lidt grønnere? Men måske synes du, at der er lidt for langt fra stationen til din arbejdsplads eller uddannelse? Så kommer der fra september 2024 en helt ny mulighed for dig i hverdagen. Albertslund Kommune introducer nemlig i samarbejde med Region Hovedstaden el-delecykler otte steder her i kommunen. 

    ”Vi er glade for, at vi med delecyklerne fra Dott kan vi give både borgere og pendlere i Albertslund muligheden for nemt at komme til og fra den kollektive trafik. Særligt med øje for, at Hovedstadens Letbane står færdig i 2025, vil cyklerne give vores borgere rig mulighed for at lade bilen stå og kombinere tog med cykel. Det er både godt for klimaet og trængslen på vejene,” siger borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen. 

    Onsdag morgen den 11. september fra kl. 7.45 til 8.15 vil Steen Christiansen være til stede ved Albertslund Station, hvor Gate21 og Dott afholder lanceringsevent fra kl. 7 til 10. Her er det muligt at prøve cykler, få vist Dott’s app og stille spørgsmål. Albertslund Station er et af de otte steder (såkaldte HUBS) i Albertslund, hvor man kan finde og aflevere el-delecyklerne. Det er bl.a. flere steder langs Roskildevej, ved Gate21 og gymnasiet, ved Albertslund Station, Albertslund Stadion og i Hersted, ved den kommende letbane. 

    Nye cykler i ni kommuner
    Albertslund er sammen med otte andre kommuner med i projektet Delemobilitet i Forstæderne, som er finansieret af Region Hovedstaden. Sammen med Gate 21 arbejder partnerne for at gøre det nemmere at tage den kollektive transport ved at understøtte den med delecykler, så du kan komme helt til din destination. 

    Der er i alt 1.800 delecykler i de ni kommuner, som kan hentes og afleveres igen i over 160 områder, der er markeret i Dott’s app, hvor alle kan oprette sig som brugere. Ved oprettelsen får du to tures gratis kørsel – og herefter kan du oprette dig som abonnent, hvis du har et stort behov eller leje på tur-basis.

    Samarbejdet giver brugerne nye muligheder 
    Det er første gang, delecykler udrulles i ni nabokommuner samtidigt i Danmark. Ofte ses de i storbyer, men med delecykler i forstæder til København får borgere og pendlere nu en helt særlig mulighed for at bruge cyklerne på tværs af kommunegrænser.

    ”Styrken for os som kommune i dette samarbejde er, at vi kan tilbyde vores borgere og pendlere, der eksempelvis kommer fra nabokommunerne, en samlet løsning, som er fleksibel for dem. Samtidig kan vi lære af erfaringerne i de andre kommuner. Vi glæder os rigtig meget til at følge, hvordan borgerne tager imod delecyklerne,” siger Tina Flohr Karlsen, der er trafikplanlægger i Albertslund Kommune.

    For kommunerne er samarbejdet med regionen også givtigt, da det kan være en udfordring for kommunerne at koordinere og finansiere en fælles løsning. Dét har kommunen fået i dette projekt. Projektet løber frem til udgangen af 2025, hvorefter kommunerne og regionen beslutter, om delecyklerne fortsat skal være et tilbud til borgerne i de ni kommuner. 

    Fakta – Om delecyklerne
    Projektet opsætter 1.800 Dott-el-delecykler, der fordeles på over 160 offentligt tilgængelige hente- og afleveringsområder i de ni kommuner. Områderne kan ses i Dotts app. Delecyklerne dækker dermed store dele af de ni kommuner.
    Brugere af delecyklerne kan leje cykler på tur-basis eller købe et abonnement i Dotts app, hvis de f.eks. vil benytte cyklerne til og fra arbejde i hverdagen. På den måde sparer de at have f.eks. en stationscykel eller tage en cykel med frem og tilbage i toget. Det er også muligt at leje en cykel til enkeltture. 

    Fakta – Om projektet Delemobilitet i Forstæderne
    Projektet Delemobilitet i Forstæderne vil med delecykler styrke den kollektive transport og den kommende Hovedstadens Letbane. Kombinationen af delecykler og kollektiv transport gør det mere attraktivt for borgerne at tage tog, bus og Hovedstadens Letbane og vil forbedre tilgængeligheden til de mange virksomheder i området langs letbanen. 

    Region Hovedstaden finansierer opsætningen af delecykler og koordinerer arbejdet i tæt samarbejde med Gate 21 og de ni kommuner. 

    Projektet løber fra 1. september 2024 til udgangen af 2025 med mulighed for en 1-årig forlængelse. Region Hovedstaden finansierer ordningen med 3,5 millioner kroner. Projektet er også støttet af EU-programmet Interreg NSR.

    Læs ark med forklaring af hvordan man gør, når man vil låne en el-delecykel

    Sidst opdateret: 5. september 2024