Gå til hovedindhold

Få styr på kemien!

Læs med her: Sådan sikrer I en god kemi på arbejdspladsen!!!

25. mar. 2025

Indhold

    Klima- og miljøledelsessystemet er nu så langt i implementeringen, at der har været afholdt interne audits, hvor vores auditorkorps har været ude på 15 enheder og gennemgået deres miljøforhold. Tilbagemeldingerne fra auditorer var, at det var både positivt og spændende at være ude at besøge enhederne og se klima- og miljøarbejdet i praksis. Der er mange gode initiativer i gang og generelt har alle været gode til at implementere klima- og miljøledelsessystemet.

    Der er dog en ting vi nærmest alle kan blive bedre til, og det handler om kemi! Det er nemlig ikke på alle arbejdspladser, at kemien er god!

    Faresymboler
    Når vi opbevarer og håndterer kemiske stoffer på vores arbejdsplads, gælder der andre regler end i hjemmet. Reglerne gælder alle produkter med faresymboler – de små hvide ikoner, der viser et produkts farlighed.

    Symbol


    Det er kun tilladt at opbevare produkter med de nye hvide faresymboler. Produkter med de gamle orange faresymboler skal bortskaffes.

    Sikkerhedsdatablade
    For hvert stof og faresymbol findes forskellige forholdsregler. Forholdsreglerne fremgår af produktets sikkerhedsdatablade. Sikkerhedsdatablade skal altid være tilgængelige på arbejdspladsen. Om man i enheden har dem skrevet ud eller tilgår dem digitalt, er op til den enkelte enhed. Men enhedens personale skal vide, hvor de findes - og der skal være en procedure for, hvordan de opdateres.

    Af sikkerhedsdatabladet fremgår det også, hvilke værnemidler der skal bruges, når produktet anvendes, hvordan man skal agere for at undgå forurening i forbindelse med spild og uheld, samt hvordan produktet skal bortskaffes. Altså vigtige informationer for både at passe på os selv og på miljøet.

    Sikkerhedsdatablade kan rekvireres hos leverandøren eller hentes på leverandørens hjemmeside.

    Ryd op og begræns brug
    Vi opfordrer til, at alle enheder gennemgår deres kemi med henblik på, om man reelt har brug for de produkter, man har stående. Og der gemmer sig ofte ret mange overraskelser i skabe og skuffer.

    Gemmer der sig noget med gamle faresymboler, skal de bortskaffes!

    Når der er ryddet ud i produkterne, skal det sikres, at der er opdaterede sikkerhedsdatablade og værnemidler til alle produkter. Og placeringen af disse skal være kendt af alle.

    Og så er det en god id at bruge et personalemøde til at tale om kemi, så alle er klar over, at der – hvis der f.eks. medbringes eller indkøbes en acetone eller en rensebenzin til et projekt med nogle brugere eller elever - så også skal være fokus på sikkerhedsdatablade og værnemidler.

    Det er selvfølgelig altid bedst helt at droppe kemien, og i stedet bruge mere miljøvenlige produkter. Nogle gange kræver det lidt mere knofedt, men til gengæld er det sundt for både mennesker og miljø!

    Certificeringsaudit i uge 19
    I uge 19 får vi besøg af firmaet Avancert – et eksternt verificeringsfirma – som skal besøge en masse enheder og auditere vores klima- og miljøledelsessystem. De vil blandt alle vores andre miljøforhold, også have fokus på vores opbevaring og anvendelse af kemi. Vi opfordrer derfor til, at kemien gennemgås inden udgangen af april.

    Har man brug for hjælp eller inspiration er man velkommen til at kontakte miljoeledelse@albertslund.dk

    5 gode råd om kemikalier

    ·         Kemikalier skal opbevares utilgængeligt for børn
    ·         Lad kemikalier forblive i den originale emballage
    ·         Følg instruktionerne på etiketten og i sikkerhedsdatabladet
    ·         Udsæt ikke hud, øjne og lunger for kemikalier
    ·         Ryd op i jeres kemi og overvej om kemikalier kan udskiftes med mere miljøvenlige alternativer
              - tænk på miljøet, når du bortskaffer kemikalier!

     

    Nedenfor kan du se forskel på nye og gamle faresymboler:

    Sidst opdateret: 28. marts 2025