Miljøpædagogik og -formidling

Miljøpædagogik handler om at ruste kommunens børn og unge til at tage vare på vores omgivelser. Miljøformidling er alt det vi gør, når vi fortæller om eller indbyrdes taler om miljø.


GR(blomst ) - Ikon Miljoepaed Og Formidling I Albertslund taler vi meget om miljøet, og emnet "miljøpædagogik og -formidling" handler om, at vi gør det hyppigt og professionelt. Med andre ord, at miljødialogen forankret i hverdagen og vi har styr på fup og fakta i miljødebatten.

Gode råd til dig og dine kollegaer

Vi møder mange mennesker i forbindelse med vores arbejde - unge og gamle, brugere og samarbejdspartnere. Hvis vi kan påvirke dem, vi møder, til at tage hensyn til miljøet, kan vi også gøre stor forskel. En grøn hverdag er altså også miljøformidling og miljøpædagogik. Her er nogle eksempler på, hvad du og dine kollegaer kan gøre.

Miljøformidling

 • Vær åben og informer om miljøtiltag og -holdninger.
 • Synliggør øvrige fordele, fx økonomi, samarbejde og fællesskab. Brug den direkte kontakt men også opslagstavle, nyhedsbrev, hjemmeside osv.
 • Sæt miljøtemaer på dagsorden og del erfaringer med dem du møder
 • Vær opmærksom på kampagner og events, som kan introduceres til andre, fx Vi cykler til Arbejde, Alle børn Cykler, Naturens Dag osv.
 • Involvér borgerne, fx forældre, i jeres miljøarbejde
 • Vær åben over for spørgsmål, gode ideer og praktiske udfordringer

Miljøpædagogik

 • Tag initiativ til miljøpædagogiske aktiviteter omkring børn, unge og ældre fx ved at arrangere loppemarkeder, byttedage med tøj, legetøj osv.
 • Understøt at børn, unge og ældre får den nødvendige miljøfaglige viden og samtidig gør sig erfaringer med miljørigtig adfærd. Handlinger i praksis er vigtige, for vi kan have stor viden, som ikke påvirker vores adfærd.
 • Vær en rollemodel. Det skaber troværdighed og har en afsmittende effekt.
 • Ros unge såvel som ældre, når de træffer miljørigtige valg. Ros og anerkendelse skaber engagement og lyst til at træffe miljørigtige valg.
 • Gør det nemt for alle at træffe det miljørigtige valg. Fx ved at sortere alt affald samme sted, at skilte med "husk at slukke lyset efter dig" osv.

Ressourceperson

Kontakt miljø- og udviklingskonsulenten på 43 68 68 23 , hvis du har spørgsmål til den miljøpædagogiske indsats på din arbejdsplads.

Læs mere

Miljøpædagogik og forståelse for miljø og natur er en del af den åbne skole i Albertslund. Her kan lærere og pædagoger finde inspiration til den varierede undervisning i skolen samt miljøpædagogiske udflugtsmål for daginstitutionerne. Derudover er skolerne tilmeldt Grønt flag under Friluftsrådet. Læs mere om åben skole i Albertslund her 

Find inspiration til natur- og udeoplevelser i Albertslund her

Få mere inspiration til miljøpædagogiske aktiviteter på Grønne Spirers hjemmeside (daginstitutioner) og Grønt Flags hjemmeside (skoler)