I uge 6 tog Sundhedsplejen snakken med de unge
De unge skal klædes ordentligt på i forhold til sikker sex, seksualitet og kønsidentiteter. Folkeskolerne gør selv en indsats, men i år bød Sundhedsplejen i Albertslund sig til med et særligt forløb for alle kommunens 9. klasser. Det tog udgangspunkt i Sex og Samfunds tema om samtykke og grænser. Det skal være med til at udvide de unges kendskab til samtykkekulturen og prævention
Af: Janus Enemark Nissen, kommunikationsmand i Økonomi & Stab.
Det er almindelig kendt at mange unge føler, at de ikke bliver klædt ordentligt på, når det handler om sex. Det gælder hverken i skolerne, på ungdomsuddannelserne eller derhjemme for den sags skyld. I Albertslund besluttede Sundhedsplejen derfor at gøre noget ved det – derfor tilbød de alle 9. klasserne seksualundervisning i uge 5 og 6. Nogle klasser tog imod og andre valgte at klare det selv. Til det siger Suzanne Aggerholm, som er en af de fire sundhedsplejersker bag forløbet:
”Jeg er glad for, at mange tog imod tilbuddet. Og samtidig synes jeg, at det er synd at ikke alle tog imod det, for man kan i mine øjne ikke få for meget seksualundervisning. Mange unge giver udtryk for, at de mangler viden om sex i virkeligheden. Det ville vi med forløbet her gerne lave om på, så de bliver bedre klædt på til f.eks. deres seksuelle debut.”
Det er meget forskelligt, hvordan lærerne på skolerne går til seksualundervisning, fordi det er et såkaldt timeløst fag. Derfor var det her en god mulighed for at få talt med eleverne om et emne, som kan være svært. Men hvorfor er det vigtigt?
”Det er vigtigt, fordi vi skal have de unge til at passe på sig selv og passe på hinanden,” siger Suzanne Agerholm
Derfor gør sundhedsplejerskerne også meget ud af at skabe det trygge rum for de unge, når de har sådanne seancer. Det er vigtigt for at kunne få snakken og give de unge mod på at turde spørge ind.
Kondomer og slikkelapper
Forløbet var bygget op, så de unge både fik et oplæg, så film, forsøgte sig med at sætte et kondom på, blev præsenteret for slikkelapper osv. Og så havde sundhedsplejerskerne også lavet seks forskellige dilemmaer, som for alvor kunne få snak, refleksion, debat og nysgerrigheden i spil.
Forløbet her står ikke alene. Sundhedsplejersken har også udskolingssamtaler med elever i 8. klasse. Her kommer de udover sundhed, trivsel og det sociale omkring krop og sex.
De unge er nysgerrige
Ifølge de to sundhedsplejersker Suzanne Agerholm og Lisbeth Johanning gik de forløb, de gennemførte rigtig godt. Eleverne var meget nysgerrige og deltog aktivt, så der blev sat nye tanker i gang hos dem – og underviserne har fået nyt med hjem, som de kan følge op på.
Det er meget almindeligt at have særligt fokus på seksualundervisning i uge 6. I år havde Sex og Samfund fokus på ”Samtykke og grænser”. Og derfor fik de emner også en særlig rolle i Sundhedsplejens undervisningsforløb. Samlet set håber Susanne Agerholm og Lisbeth Johanning, at forløbet kan være med til at udvide de unges forståelse af samtykkekulturen, deres egne rettigheder, præventions betydning, køn og kønsidentiteter og synet på sig selv.
De to sundhedsplejersker håber, at seksualundervisning får øget fokus i fremtiden. Både i folkeskolerne – men i høj grad også på ungdomsuddannelserne. De siger:
”Det er bare så vigtigt, at de unge ikke mangler viden, når det handler om sex. Derfor synes vi også ungdomsuddannelserne bliver nødt til at prioritere det højere. For de fleste har deres seksuelle debut i den alder, hvor de netop er i gang med en ungdomsuddannelse.”
Det er også baggrunden for, at det var 9. klasserne, Sundhedsplejen havde inviteret til forløbet, hvor de blev klogere på sex og alt det omkring.
Ifølge Sundhedsplejen i Albertslund er det planen, at de fremover tilbyder 9. klasserne de her forløb i uge 5 og 6. Udover Suzanne Agerholm og Lisbeth Johanning var det de to sundhedsplejersker Dorthe Mulvad og Malene Rosenstand, der stod bag seksualundervisningsforløbet.
Få mere information og find materialer på Sex og Samfunds hjemmeside, www.sexogsamfund.dk
__________
På billedet er det sundhedsplejerskerne Suzanne Agerholm og Lisbeth Johanning i forbindelse med et seksualundervisningsforløb med elever fra Albertslund Ungecenter.
Fugleperspektivet
Fugleperspektivet er Albertslund Kommunes månedlige nyhedsbrev for medarbejdere - med informationer fra direktører, videoer, quizzer og relevante artikler
Lyt til podcasts om Albertslund
Hvad tænker du, når du hører om Albertslund? Hvad mener byens borgere selv om deres postnummer? Og er stedet mon andet end sine fordomme? I podcast-serien Lunden inviterer vi dig indenfor i en by, der rummer meget mere, end du tror. Lunden handler om byen for børnene, det grønne og fællesskabet. Det handler om kulturen, musikken og byudviklingen.