Gå til hovedindhold

Interview med den nye kommunaldirektør

Den nye kommunaldirektør hedder Henrik Harder og startede i Albertslund den 1. august. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune. Men hvorfor valgte han at søge til Albertslund? Og hvad er han optaget af? Det og meget mere kan du få svar på i det her interview.

Indhold

  Lad os starte med det private. Henrik Harder er 51 år og bor i Farum med sin kone, som han har været gift med i 28 år. Sammen har de to døtre på 17 og 21 år. Og ja, så har de sommerhus.

  ”Det er Danmark, når det er bedst. I orden synes de fleste. De er gjort af sejt stof danske mænd”, som Steffen Brandt synger i TV-2s sang ”Det er Danmark”.

  Henrik Harder er oprindeligt uddannet lærer og har sidenhen taget en Master i Public Governance fra CBS & Københavns Universitet og en diplomuddannelse i ledelse med særligt fokus på innovation.

  Efter han blev uddannet som lærer har han altid arbejdet i en kommune, som han selv konstaterer i løbet af interviewet. Først som lærer og siden som leder, chef, direktør og siden januar 2020 altså som kommunaldirektør. Først i Dragør Kommune, og siden 1. august i Albertslund. Inden Dragør var han direktør i Greve Kommune med ansvar for en bred pallette af områder, nemlig: Job og Social, Børn og Familie, Dagtilbud og Skole, Pleje og Sundhed, Kultur og Fritid og Teknik og Miljø.

  Albertslund er en foregangskommune
  Men hvad var det, der trak ham til Albertslund, spørger Fugleperspektivets udsendte efter at have rundet privaten?

  ”Jamen, i virkeligheden to ting. I kommunale kredse er Albertslund kendt for at være en foregangskommune. Både når det handler om velfærd og når det drejer sig om bærdygtighed. Og så har Albertslund ikke sådan klassisk forstadsidentitet. Den har en stærk identitet. Og når man er kommunalt ansat, så synes jeg, at det er fedt at være et sted med en stærk identitet, ikke mindst når det handler om bæredygtighed og fællesskab. Der er virkelig noget at bygge på,” svarer Henrik Harder.

  Også det store byudviklingstræk var med til at lokke ham til Albertslund. Han siger:

  ”Uanset, hvor udfordrende det også kan være, synes jeg de store ubyudviklingsplaner er enormt interessant. Det bliver interessant at skulle lykkes med at få det nye og det eksisterende til at hænge sammen. Der er jo tale om en revitalisering af Albertslund. Og visionerne i det er helt vildt spændende, synes jeg. Jeg kan godt lide, at der en klar vision for, hvad man gerne vil lykkes med.”

  Der må godt være plads til fejl
  Men hvad er så det vigtigste, Henrik har taget med fra sit arbejdsliv indtil videre?

  ”Det tror jeg er, at skal vi lykkes som ansatte i en kommune – uanset i hvilket job – så skal vi lykkes med samstemmighed. En samstemmighed mellem os som medarbejdere og forvaltning, politikerne og borgerne. Vi skal lykkes MED hinanden og ikke på trods af hinanden.”

  Sådan siger Henrik Harder inden han fortsætter med:

  ”Kan vi balancere de roller, så kommer vi til at lykkes med at gøre den forskel, som vi alle gerne vil. Det er ikke fordi vi ikke lykkes med samstemmighed i dag, men vi kan altid blive bedre til det. Borgersamlingen er et godt eksempel på det.

  Den udsendte bliver i spørgehjørnet med: Har du en særlig inspirationskilde?

  Henrik Harder tænker lige en ekstra gang over det her spørgsmål, inden han svarer:

  ”Det kunne være den tidligere kommunaldirektør i Gribskov, Mogens Hegnsvad. Han evnede som kommunaldirektør at uddelegere og sætte et hold på tværs i organisationen, som kunne kvalificere løsningerne på komplekse udfordringer. Han bad dem på holdet om at byde ind til løsningerne på de meste komplekse udfordringer. Hans evne til at uddelegere og spille organisationen god i rollen som facilitator var super. Han havde øje for at få styring og det at samle folk til at gå hånd i hånd, fordi det kommer der de bedste resultater ud af. Det har jeg fundet inspiration i i forhold til min måde at lede på.

  Henrik Harder forlænger sit svar med et selvopfundet citat:

  ”Og skal jeg finde et citat, der har inspireret mig, og jeg ved ikke hvor det kommer fra, måske har jeg selv fundet på det. Men så må det være ”Hvis man aldrig fejler, så satser man ikke nok.” Med det mener jeg, at jeg hellere vil have en organisation, der gør sig umage og fejler engang imellem end en organisation, der ikke kommer nogen vegne.”

  Vi skal have en attraktiv arbejdsplads
  Der er god kemi og gang i snakken. Det er med andre ord en lovende første flyvetur Henrik får i Fugleperspektivet. Vi håber også I nyder at læse med. Men hvad er Henrik Harder helt overordnet optaget af?

  ”Det er os, der er ansatte i kommunen, der er ressourcen. Det er vores kompetencer, der er ressourcerne, og dem skal vi lykkes med at sætte rigtigt i spil i fællesskab. Jeg er optaget af medarbejdernes og ledernes trivsel. Derfor skal vi også arbejde seriøst videre med resultaterne fra forårets APV- og trivselsundersøgelse. Skåret ind til benet er jeg optaget af, hvordan vi får skabt en attraktiv arbejdsplads. Hvordan får vi sat os selv i positioner, hvor vi kan lykkes. Vi skal sikre tydelige krav i arbejdet, så vi ved hvad der forventes og hvordan vi lykkes. Hvordan lykkes vi med at nå det vi vil med det, vi har.”

  De første 100 dage
  Så til det der klassiske – og indrømmet; lidt uoriginale - spørgsmål: Hvad er dit mål for enden af dine første 100 dage som kommunaldirektør i Albertslund Kommune?

  ”I forhold til organisationen er mit mål at have været ude og møde så mange som muligt. Og på den måde få en bedre forståelse og fornemmelse for det særlige albertslundske DNA.. Og så handler det om at finde ind i et samspil med forvaltningen og politikerne om i første omgang budgettet for 2022, og derefter valget.”

  Og nu vi er ved valg, så er valget for den her artikel blevet truffet af skribenten og intervieweren – så ja, det blev en ret lang artikel. Og den er ikke færdig endnu, vi slutter nemlig af med lidt af det personlige, som vi også startede med. Nogen ville kalde det en cirkelkomposition. Og den kommer her: Henrik er mere til byferier end badeferier. Han kalder sig selv et stort sportsmenneske, der altid gerne udfordrer i et spil skak. Han har spillet håndbold på eliteplan som ung og har efter det været håndboldtræner, også på eliteplan. Og så er han i øvrigt Liverpoolfan, og der skal ifølge ham selv meget til før han misser en Liverpoolkamp – ”og sker det alligevel, har jeg det ikke godt bagefter”, afslutter han med et smil.

  Og et smil er altid godt at slutte af med, så det gør vi. Tak fordi du læste med!